Zuinig Rijden? Enkele Tips!

Zuinig rijden is iets van nu. Niet alleen kan je jezelf er een hoop mee besparen, je doet ook nog goed voor het milieu. Een combinatie die zeker niet voor alle ecologisch verantwoorde keuzes opgaat, maar dus wel als het om de auto gaat. En dat valt alleen maar toe te juichen natuurlijk. Plus, alle kleine beetjes helpen voor een betere, gezondere wereld. Maar wat is nu precies zuinig rijden?

zuinige lexusWat je kan doen om milieubewuster met de wagen om te gaan, valt onder te brengen in drie verschillende categorieën. Ten eerste zijn er een groot aantal dingen aan de wagen die je zelf in de hand hebt op basis van onderhoud en gezond verstand als het op gebruik aankomt. Ten tweede kan je je rijstijl ook aanpassen naar een iets economischere variant. En ten derde kan je die blitse sportwagen of die dertig jaar oude sedan misschien laten staan voor een milieuvriendelijker broertje…?

Een goed onderhouden wagen bepaalt de levensduur. In de garage wordt gecontroleerd hoe het zit met de CO2-uitstoot en de zuinigheidsfactor. Ook kan de bandenspanning een groot verschil maken. Hoe hoger die is, hoe minder het verbruik. Op regelmatige tijdstippen naar de garage gaan is dus zeker geen overbodige luxe. Verder is het nogal evident dat een wagen die volgeladen is meer verbruikt dan een lege. Hetzelfde geldt voor een wagen die weerstand ondervindt, dus is het een goed idee ramen gesloten te houden en eventuele bagagekoffers van het dak te halen als die er niet nodig is. De airconditioning afzetten of sterker, de auto eens wat meer laten staan, zijn al meer drastische maatregelen, maar uiteraard zijn dit wel de meest efficiënte.

tanken autoEen sportieve rijstijl is misschien wel blits, maar is in feite best wel schadelijk voor het milieu… Wegscheuren van de oprit terwijl de motor nog niet warm is, kost je veel in verbruik. Best is steeds gelijkmatig te rijden, want zo verbruik je het minst. Schakelen doe je best tijdig, wachten tot 3000 toeren is in feite echt al te veel. Op een hogere versnelling verbruikt een wagen minder. Vele wagens zijn tegenwoordig verder uitgerust met een start/stop systeem, zodat ze bij stilstand automatisch de motor uitzetten. En tenslotte is “remmen op de motor” een klassieker in de rijschool, maar ook een goede tip om zuinig te rijden. Gewoon uitrollen is de boodschap.

Verder is een wagen die al een zekere leeftijd heeft misschien wel aan vervanging toe. Voor advies hieromtrent kan men terecht in een garage of bij de experts van Brandstof Limburg. Er zijn op de markt voldoende modellen die zuinig en milieuvriendelijk zijn, en dit combineren met een eigentijdse look. Kijk zeker naar dingen zoals gemiddeld verbruik, CO2-uitstoot en interessante besparende opties zoals een start/stop systeem. Auto’s krijgen een ecoscore toegekend, die een invloed kan hebben op de beslissing.

Veel van de mogelijkheden om zuiniger te rijden heb je dus zelf in handen. Je doet er het milieu én jezelf een plezier mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *