Op reis met de elektrische auto: waar moet je op letten?

Heb je een elektrische auto gekocht of ben je van plan er in de nabije toekomst eentje aan te schaffen? Waar moet je dan op letten als je op reis gaat met de elektrische auto? Rijden in een elektrische auto is anders dan rijden in een diesel-of benzine-auto. Hieronder vertellen we jou waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat met de elektrische auto.

Op reis met elektrische auto

Versnellingen

Elektrische auto’s hebben geen versnellingen. Iedere auto is dan ook in feite een automaat. Elektromotoren van elektrische wagens doen namelijk hun werk op elke snelheid. Rij je normaal altijd in een automaat? Dan zal dat vertrouwd aanvoelen maar toch is rijden in een elektro-auto anders dan rijden in een automaat. Zo schakelt een elektrische auto niet. Dit terwijl je in een automaat wel de zogenoemde ’trappen’ voelt tussen het schakelen.

Acceleratie

Een elektrische auto accelereert zeer snel! Als je het pedaal intrapt dan sprint de auto vooruit. Dat is wel iets waar je op moet letten als je bijvoorbeeld in de file rijdt.

Weggedrag

Omdat de auto een zwaar accupakket meedraagt, kan je dit merken aan het weggedrag. Niet perse iets waar je veel rekening mee hoeft te houden tijdens het rijden, maar de auto kan zich in bepaalde situaties iets anders gedragen.

Je rijd met het gaspedaal

reis met elektrische autoIn een elektrische auto gebruik je veel minder vaak het rempedaal dan in een benzine-auto of dieselauto. Het ‘gaspedaal’ gebruik je om snelheid te maken of te behouden en daarvoor wordt energie uit de batterijenpakket gebruikt. Andersom: als je het gaspedaal loslaat, dan neemt de auto zijn energie weer terug en deze energie wordt opgeslagen in de accu. Je remt dan af. De wijze waarop de kracht bij het afremmen wordt bepaald is in te stellen. Wel zo handig, want iedereen heeft weer een andere rijstijl en zo kan je zelf bepalen hoe hard je afremt als je het gaspedaal loslaat.

Omdat je veel met het gaspedaal rijdt, zal je het rempedaal veel minder vaak gebruiken dan in een auto die niet elektrisch aangedreven wordt!

Opladen en laadpalen

Hoe zit het met het opladen van je elektrische auto als je op reis gaat? Helaas is het aantal laadpalen in veel landen in Europa nog een probleem. Plan daarom je route goed als je op reis gaat naar het buitenland. In Nederland hoef je daar geen stress over te hebben, want met ruim 40.000 openbare laadpalen kan je vrijwel overal je accu’s opladen. Je hebt een laadpas nodig om van een laadpaal gebruik te kunnen maken. Let op: Laadpassen werken niet altijd in het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *