Een gepersonaliseerde Belgische nummerplaat: hoe werkt het en wat kost het?

Lijkt het jou leuk om een gepersonaliseerde nummerplaat op je wagen te hebben? Dan is het natuurlijk handig om te weten hoe zoiets werkt. Waar kun je dit bijvoorbeeld aanvragen en wat zijn de kosten. In dit blog kom je van alles aan de weet over een gepersonaliseerde Belgische nummerplaat. Doe er je voordeel mee en rijd binnenkort ook met zo’n gave plaat rond.

Het is natuurlijk heel erg leuk om zelf een combinatie te kiezen voor je nummerplaat. Maar er zijn echter wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Op het nummerbord zijn negen plaatsen, maar één is verplicht voor de reliëfstempel. Er zijn dus acht plaatsen die jij zelf mag bepalen. Let overigens goed op; de personalisatie is niet voor alle voertuigen mogelijk. Een auto of aanhangwagen is wél toegestaan.

Regels voor de combinatie

gepersonaliseerde nummerplaat belgieAls je een combinatie gaat maken, mogen dat niet alleen maar cijfers zijn. Het moet namelijk altijd één letter bevatten. Is je voertuig ingeschreven voor 1 januari 1954? Dan is er een uitzondering en hoef je je niet aan die ene letter te houden. In dat geval kun je een combinatie maken van alleen cijfers. Voor het maken van een gepersonaliseerde Belgische nummerplaat met zeven cijfers en één letter zijn er een aantal combinaties niet toegestaan. Hieronder zie je een overzicht:

  • De combinatie mag niet bestaan uit: drie letters en daarachter vier cijfers – vier letters en daarachter drie cijfers – drie cijfers en daarachter vier letters en vier cijfers en daarachter drie letters. Op deze manier zal er geen verwarring ontstaan met gewone kentekenplaten uit Europa.
  • Je mag geen A-0 en A-999999 gebruiken. Deze worden gebruikt voor bepaalde functies als minister, rechter of gouverneur. Dit geldt ook voor de combinaties E-0 en E-999999 en P-0 en P-999999. Toch zijn er hier en daar nummerplaten die er erg op lijken die wél kunnen volgens onze lezer Shwimpie, die op zijn blog ook heel wat voorbeeldfoto’s heeft staan.
  • Scheidingsstreepjes die elkaar opvolgen zijn niet toegelaten en ook geen streepjes die niets scheiden.
  • Ook de laatste vier letters uit het alfabet mogen niet gevolgd worden door één letter, twee cijfers en vervolgens drie letters.
  • CD kan verward worden met Corps Diplomatique en mag dus ook niet gebruikt worden.
  • TX en TL mogen niet gebruikt worden omdat er nog verwarring kan zijn met taxiplaten.
  • Als laatste mag je niet de letter B gebruiken als deze gevolgd wordt door drie cijfers en een letter.

belgische gepersonaliseerde nummerplaat

Kosten en aanvragen van de nummerplaat

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan een gepersonaliseerde Belgische nummerplaat. Je moet erop rekenen dat je voor de reservering van de nummerplaat een bedrag van 1000 euro kwijt bent. Daar bovenop komt nog 30 euro. Dit is het bedrag voor de productie en de levering via de post. Een aanvraag voor jouw persoonlijke nummerplaat kun je doen op de website van FOD Mobiliteit en vervoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *