Het vervoeren van een hond in de auto en dan op een veilige manier, is iets wat veel beginnende hondenbezitters bezighoudt. Want hoe kun je jouw huisdier – als je met de auto op pad gaat – op een betrouwbare en veilige manier meenemen in de auto? Zonder dat je hond gewond raakt, of erger, als je een keer flink op de rem moet trappen of een botsing krijgt? En, ook belangrijk: hoe houd je een enthousiaste hond in de auto in toom, zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan? Of een hond die angstig wordt tijdens het rijden of zelfs wagenziek?
In dit artikel geven we je drie handige tips om je hond veilig en vertrouwd te kunnen vervoeren als je met de auto onderweg bent. Lees snel verder en kies ook voor het zo veilig mogelijk vervoeren van je hond!
1. Zorg dat je hond gewend raakt aan je auto
Een van de beste manieren om (later) veilig met je hond onderweg te kunnen gaan, is ervoor zorgen dat je hond geleidelijk went aan jouw auto en het autorijden. Dit geldt natuurlijk voor elk levend wezen: als iet onbekend is of met een negatief gevoel of een slechte ervaring wordt geassocieerd, schrikt dat af. Ga daarom niet alleen met de auto naar de dierenarts met je hond achterin, maar neem je hond – zeker in de beginfase – geregeld mee onderweg naar het strand, ene leuke speelplek of naar de bossen. Op deze manier gaat je hond de auto associëren met leuke activiteiten en ontspanning, en zul je merken dat je huisdier tijdens autoritten een stuk relaxter gaat worden.
2. Gun je hond een veilige plek in de auto
Door je hond op een veilige plek in de auto te zetten, kun je ook een hoop ellende voorkomen. Een veilige plek zijn niet de bijrijdersstoel, omdat een hond dan de bestuurder kan afleiden. De achterbank en kofferruimte zijn wel geschikte plekken om je hond veilig te plaatsen, liefst nog in een speciale honden-autostoel, natuurlijk. Het beste kun je ook een speciaal hondentuigje kopen. Dit zijn een soort gordels voor honden, die voorkomen dat je hond bij een aanrijding of botsing door de auto heen vliegt. Ook voorkomt een tuigje dat honden zichzelf vast draaien of door de auto heen kunnen wandelen. Door preventief een tuigje te gebruiken, kun je dus een hoop narigheid voorkomen! Zorg er wel voor dat het hondentuigje goed past, niet te strak zit en door jouw huisdier als comfortabel en prettig wordt ervaren. Maatwerk is hier dus belangrijk!
3. Zorg voor een koele en frisse auto
Veel honden hebben een dikke vacht en krijgen het daardoor sneller wam in afgesloten ruimtes. Zeker in de zomermaanden is het daarom belangrijk om te zorgen dat het voldoende fris en koel is in de auto. Oververhitting van je hond moet voorkomen worden. Dit kun je doen door een paar raampjes open te zetten of, als jouw auto daarover beschikt, de airconditioning aan te zetten. Ook zijn er speciale koelelementen te koop, waar jouw hond tegenaan kan gaan liggen voor meer koelte.