Beste kleine elektrische auto’s 2022

De elektrische auto wordt steeds vaker gekocht of geleased en dat is niet zo vreemd. Je kunt namelijk flink wat kosten besparen op de brandstof als je elektrisch rijdt. Terwijl het ook een stuk vriendelijker voor het milieu is! Steeds meer automerken brengen elektrische modellen op de markt en daardoor kunnen steeds meer automobilisten kiezen om over te stappen. Je hoeft immers geen peperdure Tesla, Lucid Motors of een auto van een ander premium automerk aan te schaffen als je elektrisch wilt rijden. In onze blog geven we niet alleen handige tips over elektrisch rijden, maar we zetten ook de beste kleine elektrische auto’s 2022 voor je op een rijtje.

Grote prijsverschillen tussen auto’s met brandstofmotor en EV’s

Elektrisch rijden is een stuk duurder. Althans, dat denken een hoop mensen. Feitelijk valt dat wel mee, maar het is wel een feit dat een elektrische auto een stuk duurder is dan een exemplaar met een benzine- of dieselmotor. Het verschil tussen twee modellen met een andere aandrijving kan al snel oplopen tot € 10.000,- of meer! Dat is fors. De keerzijde van de medaille is dan wel dat je enorm veel geld kunt besparen op de brandstofkosten en dat deze modellen vaak wat betreft de opties luxueuzer zijn aangekleed dan de varianten met een brandstofmotor. Met andere woorden; je krijgt een luxueuze auto die ook nog eens goedkoper is in zowel onderhoud als verbruik.

Peugeot e-208 kleine EV

Wat is het kantelpunt?

De extra investering die je moet doen om elektrisch te rijden is het waard als je onderaan de streep de extra kosten kunt “terugverdienen”. Vooral automobilisten die veel kilometers maken kunnen veel sneller de investering terugverdienen. Je moet dus goed uitrekenen hoeveel geld je jaarlijks aan brandstof spendeert en wat die kosten zouden zijn als je elektrisch zou gaan rijden. Als dat verschil hoger is dan het prijsverschil tussen een model met een elektrische motor of met een benzine- of dieselmotor, is het slim om toch de extra investering te doen. Als geld geen rol speelt kun je natuurlijk nadenken over hoe belangrijk het voor je is om aan een schoner milieu bij te dragen. Dat doe je immers op het moment dat je in een EV rondrijdt.

Uitdagingen met opladen

De reden om toch niet voor een elektrische auto te kiezen heeft veelal te maken het feit dat er te weinig oplaadpunten in de buurt staan. Of dat het niet mogelijk is om op het eigen terrein de auto te parkeren en een laadpaal te installeren. Toch is dit probleem lang niet meer zo aanwezig als in het verleden, want in het straatbeeld verschijnen steeds meer laadpunten. Die eigenaren van een EV kunnen gebruiken als ze hier een abonnement voor afsluiten.

Een andere reden om de EV nog even te laten voor wat het is heeft te maken met de actieradius van de gemiddelde elektrische auto. Vooral voor het rijden van lange afstanden heb je een behoorlijke capaciteit nodig en je ontkomt er haast niet om tussentijds op te laden. Bijvoorbeeld bij een snellaadpunt langs de snelweg wat nog enorm prijzig is. Veel van deze automobilisten kiezen dan voor een tussenstap. De auto met een hybride motor. Toch is de techniek zodanig verbeterd dat de actieradius van een gemiddelde EV enkele honderden kilometers is.

Fiat 500e kleine elektrische autoDe beste elektrische auto’s 2022

Laten we eens een kijkje nemen naar welke kleine elektrische auto in 2022 de beste keuze is. Er zijn zoals geschreven enorm veel modellen die stuk voor stuk interessant zijn.

  • De Fiat 500e is de elektrische variant van de Fiat 500 en deze kleine stadsauto heeft een actieradius van tot wel 460 kilometer als je veel in de binnenstad rijdt. De actieradius voor afstandsritten is ongeveer 320 kilometer (WLTP).
  • Opel heeft met de Opel Corsa-e een mooie kleine elektrische auto in het assortiment. De auto is betaalbaar en erg comfortabel. En met een actieradius van 359 kilometer (WLTP) brengt de Opel Corsa-e je overal naartoe.
  • De Peugeot e-208 is een mooi model dat de strijd aangaat met de Opel Corsa-e. De luxueuze uitvoering van deze middenklasser is een genot om in te rijden terwijl je met een actieradius van 362 kilometer (WLTP) vrijwel probleemloos overal naartoe rijdt.
  • De Honda E is een leuk boodschappenautootje en volledig elektrisch. De actieradius is slechts 220 kilometer (WLTP), maar voor binnen de stad is dit meer dan prima.
  • Renault kan natuurlijk niet op de concurrentie achterblijven en hebben van het populaire wagentje de Twingo een elektrische versie gemaakt. Met een actieradius van 190 kilometer (WLTP) is dit een perfect en betaalbaar boodschappenwagentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *