Autosalon 2015: dit waren de hoogtepunten

De 93e editie van het Autosalon was ook dit jaar een succes. Van 16 tot 25 januari zakten zowel jonge als oude autoliefhebbers af naar Brussels Expo voor een succesvol evenement. Dat bewijzen de cijfers, die dit jaar het bezoekersaantal van 434.000 hebben overschreden. Dat klopt, een slordige 434.465 Autosalonliefhebbers gingen – net als de aanwezige exposanten – tevreden naar huis. Je was er niet bij? Geen nood. Want dit verslag geeft je de nodige info – vergezeld van uitzonderlijk enthousiasme. Alsof je er zelf was!

De 4 grootste primeurs van dit jaar

1)     Ford in het zesvoud

Ford deed de Brussels Expo haast uit zijn voegen barsten. Met maar liefst 6 nieuwigheden kon deze speler absoluut niet over het hoofd worden gezien. Eerst en vooral was er de Ford Mondeo, die nu ook beschikbaar is op Belgische bodem. Daar zijn we als Ford-liefhebbers meer dan blij om! Een andere vernieuwing brengt me bij de Ford S-Max. Dit model werd in een nieuw jasje gestoken en is onderhuids helemaal als nieuw! Voorts maakte het Amerikaanse merk bekend dat de Vignale serie een fancy submerk van de fabrikant wordt. De ultieme combinatie van stijl, luxe en exclusiviteit. Een andere focus? Die lag op de euh … nu ja, de Focus. Nieuw uiterlijk, nieuwe krachten: het Ford Focus model is helemaal herboren. De andere 2 nieuwigheden betreffen een uitgebreid gamma van de Ford Transit reeks en de nieuwe Ford Mustang.

2)     Een zwak voor Audi, iemand?

De nieuwe look and feel van de A1-modellen van Audi doet de mond openvallen van menig autokenner. De vernieuwde A1 reeks is met zijn nieuwe koplampen meer dan een moderne blikvanger. De nieuwe kleurpaletten zijn een streling voor het oog, en naar verluidt is het model ook twee centimeter gegroeid. Opvallend bij de transformatie zijn ook de nieuwe motoren. Het gaat om driecilinders, waarbij je keuze hebt uit de 1.4 TDI Ultra met 90 pk (geschat verbruik van 3,4 l/100 km en Co2-uitstoot van 89 gram) en uit de 1.0 TFSI met 95 pk (normverbruik van 4,3 l/100 km en CO2-uitstoot van 99 gram).

audi a1

3)     Mazda in volle bloei

Het merk Mazda staat in volle groei en bloei. Op het Autosalon werd de nieuwe stadswagen Mazda2 voorgesteld. Later dit jaar mag de Mazda fan nog meer verwachten. Dit jaar nog doet de kleine SUV CX-3 zijn intrede en ’s zomers zal ook de MX-5 Roadster uit de startblokken schieten.

4)     John Cooper Works in the works!

Als het imago van Mini binnenkort de zoveelste boost krijgt, komt dat ongetwijfeld door de nieuwe John Cooper Works, die zijn pijlen duidelijk heeft gerecht op de Audi S1 Quattro. Het verfijnde koetswerk van de nieuwe Mini wordt bijna vergeten door de vergrote ventilatieopeningen, met flinke dakspoiler. De remkracht is moeilijk te evenaren, waardoor een ritje met deze wagen een onvergetelijke ervaring is.

En de winnaar van 2014 is …

Welke automerken deden het in 2014 het beste? De hitparade van de automarkt heeft dezelfde nummer één als vorig jaar, maar voor de rest zijn toch enkele verschillen waarneembaar:

1 VOLKSWAGEN GOLF
2 BMW SERIE-3
3 RENAULT CLIO
4 VOLKSWAGEN POLO
5 FIAT 500
6 AUDI A3
7 RENAULT MEGANE
8 OPEL CORSA
9 HYUNDAI IX35
10 PEUGEOT 208

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *