Aston Martin DB5: een iconische sportwagen

De Aston Martin DB5 is een iconische sportwagen die bekendstaat om zijn elegantie, luxe en prestaties. Het model werd geproduceerd door Aston Martin van 1963 tot 1965 en is vooral bekend geworden door zijn rol als James Bond’s wagen in de film “Goldfinger” uit 1964.

De DB5 was de opvolger van de Aston Martin DB4 en werd ontworpen door Carrozzeria Touring. Het model kreeg een nieuwe, langere en bredere carrosserie en was voorzien van een 6-cilinder inline motor met een vermogen van 282 pk. De DB5 was ook uitgerust met verschillende innovaties, zoals een automatische versnellingsbak, elektrische ramen en een luchtvering.

Aston Martin DB5In 1964 werd de Aston Martin DB5 gekozen als de wagen van James Bond in de film “Goldfinger”. Dit zou het begin zijn van een lange samenwerking tussen Aston Martin en de James Bond-films. De DB5 werd in de film uitgerust met tal van gadgets, zoals een verstelbaar dak, machinegeweren en rookgeneratoren. Dit maakte de DB5 nog populairder en de film zou een belangrijke rol spelen in het imago van de auto.

Na de productie van de DB5 werd het model opgevolgd door de Aston Martin DB6, die werd geproduceerd van 1965 tot 1971. De DB6 had een langere carrosserie en was voorzien van een nieuwe motor met een vermogen van 325 pk. Ondanks het succes van de DB6 bleef de DB5 een iconisch model voor Aston Martin en bleef het de favoriete wagen van James Bond.

Tot op de dag van vandaag is de Aston Martin DB5 nog steeds een populaire auto onder liefhebbers van klassieke sportwagens. Het model staat bekend om zijn elegante uiterlijk, luxueuze afwerking en indrukwekkende prestaties en blijft een belangrijk deel van de geschiedenis van Aston Martin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *